BIJBELSE TEKST VAN DE DAG

"Wij helpen u een nieuw begin te maken"
Universele Kerk van Gods Rijk

donderdag 9 april 2015

DE ONDANKBAARHEID


De Allerhoogste toont hoe verschrikkelijk het is dat Zijn volk niet erkent wat voor goeds zij hadden ontvangen. De Hebreeën begonnen een gedrag te vertonen dat geen enkel dankbaarheid toonde. Zij zagen niet meer in dat hun oorsprong heel simpel was, noch zagen zij het voorrecht in dat zij ontvingen om een uitverkoren volk te zijn.
In de boodschap van hoofdstuk 16 van het boek van Ezechiël, maakt God een beeldspraak waarbij Hij Zichzelf afbeeldt als de Echtgenoot van Zijn volk, dat afgebeeld wordt als de echtgenoot. Hij schetst de details waarin de ontmoeting wordt getoond, de investering die Hij in Zijn volk plaatste en hoe deze vereniging gevormd werd door middel van een verbond. Zijn volk echter vergat dit.
Zij hadden geen nobele bloedlijn om zich op te baseren of trots op te zijn, omdat hun voorouders heidenen waren (vers 3). Toen de Heer Abraham koos, in Ur der Chaldeeën, was hij nog een afgodendienaar te midden van een corrupt land. De stad van Jeruzalem was van oorsprong niet eens gesticht door de Hebreeën, maar door de heidense volken van Kanaän (Jozua 15:63; 2 Samuël 5:6).
De oorsprong van de Israëlische natie dat gerepresenteerd wordt door Jeruzalem wordt vergeleken met een ongewenst kind, dat veracht werd en niet de minste zorg kreeg die een pasgeborene nodig heeft. De navelstreng was nog niet doorgeknipt; het was niet gewassen en gereinigd ; het was niet ingewreven met zout, zoals toentertijd de gewoonte was wanneer de kinderen aan God gepresenteerd werden; en het werd niet ingewikkeld (vers 4). Het kind werd openlijk verstoten en weggeworpen van de wereld, zonder enige medelijden van iemand (vers 5). Het enige wat overbleef was om te sterven.
Het indrukwekkende verhaal van de Almachtige gaat verder. Hij vergelijkt Zichzelf met een man die door het bos loopt en het gehuil van dat achtergelaten meisje hoort, dat nog onder het bloed van de geboorte zit, en hij besluit het kind leven te geven (vers 6). Dit kind representeert het Hebreeuwse volk, dat voorheen in de slavernij zat en verkracht werd in Egypte en dat in de meest armoedig mogelijke manier leefde. Als het niet lag aan de Goddelijke zorg, dan zouden zij helemaal zijn uitgestorven. Van mishandelden veranderden zij nu naar speciale mensen die heel goed verzorgd werden. Er werd zoveel zorg aan hun besteed dat zij groeiden en sterk werden. Het meisje werd nu een hele mooie jongedame (vers 7).
De Eeuwige gaf Zijn mantel om haar te bedekken en beschermen. Met een eed verbond Hij Zich met haar en trouwde met haar (vers 8). In tegenstelling tot het leed dat Israël meemaakte was het nu een volk en het leed gebrek aan niets. Zij ontvingen de Goddelijke glorie; de begeleiding (de Wet van Mozes); het beloofde land; de waardigheid; de bescherming en de garantie van eeuwige trouwheid. De vroegere staat van naaktheid en vernedering maakte plaats voor mooie en geborduurde kleren en de beste schoenen aan de voeten (vers 9-10). Zij werden bedekt met de rijkdommen van juwelen en gevoed door het beste voedsel van het land (vers 11-13). Zij werken de natie met grootste reputatie en pracht van de wereld (vers 14).
Zodoende werd het verworpen meisje nu een koningin. Maar zij was niet trouw aan haar Man, omdat zij Hem terugbetaalde door middel van ondankbaarheid en ontrouwheid voor alles wat Hij voor haar had gedaan. Zij pleegde niet alleen maar één keer overspel, maar zij nam het postuur van een professionele prostituee op zich en bood zichzelf aan alle mannen. Israël was in staat om de schoonheid en de geschenken, die het van de Almachtige had ontvangen, te gebruiken om haar minnaars aan te trekken en met hen te slapen. Haar corruptie begon met koning Salomo, die met verschillende vrouwen van andere volken trouwde, hij maakte verbonden met heidense volken en vijanden en bracht de afgoderij in het gehele land (vers 15-19). De geestelijke afvalligheid was zo groot dat de ouders het leven van hun eigen kinderen namen als een offer voor hun goden, volgens de oude heidense gewoonte van kinderoffers (2 Koningen 21:6; Jeremia 7:31).
De Soevereine God ontdekte de bron van deze val: het zwakke hart was blind geworden vanwege de trots in de behaalde overwinningen (vers 30). De hoogmoed en ondankbaarheid lieten het niet inzien dat het op gevaarlijke wegen liep en totaal de controle had verloren over haar acties.
Op soortgelijke wijze dienen wij ons te herinneren dat wij, net als Israël, mensen waren die geen enkel toekomstperspectief hadden. Wij leefden met de stroom van deze wereld mee totdat wij ontvangen en begeleid werden tot de meest bevoorrechte positie die er bestaat: kinderen van de Allerhoogste. Hij behandelde onze wonden en innerlijke conflicten. Investeerde Zijn Leven in onze levens. Maar elke investering heeft winst als oogmerk en het enige wat Hij wil is dat wij trouw blijven aan Zijn Voorschriften.
Alles wat wij hebben ontvangen als een resultaat van onze vereniging met de Almachtige dient gebruikt te worden om Hem te dienen. Het zijn niet weinig mensen die geleefd en genoten hebben van de Goddelijke geschenken, zoals tijd gezondheid, voorspoed, reputatie, intelligentie enz. Maar in plaats van om die dingen voor Hem te gebruiken, gebruikten zij het alleen voor zichzelf.
Het is mogelijk dat een persoon voorspoedig wordt, groeit en zelfs van buitenaf een zekere geestelijkheid vertoont zonder dat hij in feite een leven leidt met innerlijke trouwheid. En er is geen enkel groter bedrog dan zelfbedrog. Israël leunde op de titel van uitverkoren volk, maar was compleet verloren.
De natie viel omdat het niet gehoor gaf aan de Goddelijke vermaningen. De Allerhoogste zal nooit passief blijven bij het zien dat Zijn kinderen verloren gaan. Zijn vermaning is een bewijs van Zijn liefde als een Vader. Hij wil niet alleen maar gemeenschap met ons binnen in de kerk, maar met ons wandelen en het dagelijks leven met ons leiden net zoals in een huwelijk.
Hoe dieper de afgrond is waaruit wij zijn gered, hoe groter de uitdrukking van onze trouwheid en respect voor Degene die ons redde dient te zijn.
Zodat een verbond stand kan blijven houden is het noodzakelijk dat er een compromis is van beide partijen en dat beiden die eren. Het woord breken dat aan de Allerhoogste gegeven was houdt in om een risico te lopen om compleet kwetsbaar te worden voor het kwaad. De prijs van de ontrouwheid van Israël kostte hij de Goddelijke aanwezigheid in hun midden, hun vrijheid, hun land, de Tempel en vele levens.
Totdat er sprake is van berouw en een nieuw verbond gevormd zal worden.
Met dank aan: Núbia Siqueira


Elke zondag om 09.00uur & 12.00uur (ook om 18.00uur).
Adres: Neumanpad # 26
Paramaribo - Centrum
Tel. : +597 88 37 764

Geen opmerkingen:

Een reactie posten