BIJBELSE TEKST VAN DE DAG

"Wij helpen u een nieuw begin te maken"
Universele Kerk van Gods Rijk

maandag 29 juni 2015

GESLACHTSREGISTERS IN DE BIJBEL


Genealogie is een onderzoek dat ons in staat stelt om de afkomst van voorouders, afstammelingen, familie verbanden en de oorsprong van de namen en achternamen van een persoon te achterhalen.
Het is in verschillende delen van de Bijbel te vinden, vooral in het Oude Testament. In eerst oogopslag kan een genealogische tekst, oftewel de geslachtsregisters, onnodig en vermoeiend zijn, maar het gehele Heilige Schrift is geïnspireerd door God en nuttig voor onderrichting (2 Timoteüs 3:16). Het grootste doel van de Bijbelse geslachtsregister werd opgesteld om de oorsprong van de Here Jezus als de Messias te bewijzen.

In het verleden diende het om de geslachten van de stammen, hun bezittingen, landen en bloedlijnen te achterhalen en om vast te stellen wie God zou dienen als levieten, priesters en hogepriester.
De Joodse samenleving was patriarchaal. Daarom kwamen, normaal gesproken, alleen de mannen voor in de geslachtsregisters. In het geslachtsregister van de Here Jezus vinden wij echter een opmerkelijk detail, om aan te tonen dat de Behoudenis door het geloof komt en voor een ieder beschikbaar is: de vrouwen die een deel uitmaakten van Zijn geschiedenis.
Het is interessant om op te merken dat de namen van Sara, Rebekka, Rachel of zelfs Ester, belangrijke vrouwelijke figuren in de Bijbel, deel uitmaakten van de bloedlijn van Christus. Maar vrouwen die ogenschijnlijk onbelangrijk waren, die hun levens herbouwden door het geloof en Zijn genade, waren Zijn voorouders. Bekijk de geschiedenis van een aantal van deze vrouwen:
* Tamar – was betrokken bij een seksueel conflict (Genesis 38);
* Rachab – was een ex-prostituee (Jozua 2:1);
* Ruth – een vreemdeling (Ruth 4:18);
* Batseba – was betrokken bij overspel (2 Samuël 11).
Dit leert ons dat het niet uitmaakt wie u bent of wat u doet. Degenen die een nieuw leven wensen te hebben, dienen zich te berouwen van hun zonden, omdat zij op deze wijze in staat zullen zijn om familie van God te worden. Het geheim om daar deel van uit te maken is om nooit toe te laten dat de schaduw van het verleden ons kwelt met twijfels met betrekking tot onze oprechtheid jegens God.
Maar ondanks het feit dat de Joden zo toegewijd zijn aan hun genealogische tradities en wetten, hebben zij het fundamentele niet kunnen inzien: de meest langverwachte geboorte aller tijden – die van de Messias, de Koning en Redder de Here Jezus, die in Betlehem is geboren en deel uitmaakt van de bloedlijn van David. De profetieën spraken hier al van: Jeremia 33:14-17; Micha 5:2; Psalmen 69;9; Jesaja 9:1; Zacharias 9:9 en 11:13.
Dit toont ons dat kennis hebben over de Geschriften, wanneer het niet verbonden is aan het geloof, gevaarlijk kan worden. Helaas is deze geest ven religiositeit te zien in veel kerken vandaag de dag. Mensen hebben hun levens gebaseerd op het praktiseren van religieuze rituelen, Bijbelse kennis, taken en titels en het beste van God verloren, de Behoudenis.

Want het Woord zegt het zelf al: 
“…de letter doodt, maar de Geest maakt levend” (2 Korintiërs 3:6).
Vandaag de dag maakt men geen gebruik meer van geslachtsregisters noch om het bezit van goederen te bevestigen en al helemaal niet om te bepalen wie aan welke stam behoort, want wij zijn alleen één in de Here Jezus, zoals apostel Paulus het bevestigd:

“waarbij geen onderscheid is tussen Griek en Jood, besneden of onbesneden, 
barbaar en Skyth, slaaf en vrije, maar alles en in allen is Christus” 
(Kolossenzen 3:11).
Met dank aan: Núbia Siqueira


Elke zondag om 07.00u - 09.00u & 12.00u (ook om 18.00u).
Adres : Neumanpad # 26
Paramaribo - Centrum
Tel. : +597 88 37 764

Geen opmerkingen:

Een reactie posten