BIJBELSE TEKST VAN DE DAG

"Wij helpen u een nieuw begin te maken"
Universele Kerk van Gods Rijk

maandag 6 juli 2015

HOOP VS. HOOP

“En hij heeft tegen hoop op hoop geloofd, dat hij een vader van vele volken zou worden, 
 volgens hetgeen gezegd was: Zo zal uw nageslacht zijn” (Romeinen 4:18).
Merk op dat het woord “hoop” tweemaal gebruikt wordt in het begin van deze vers.
Hoe kan hoop tegen een andere hoop zijn?
Die situatie zou zeker nergens op slaan en daarom concluderen wij dat apostel Paulus het woord hoop hier met twee verschillende definities gebruikt.
Er zijn in feite twee soorten mensen op deze wereld en beiden voeden zich met een van deze twee soorten hoop.

Wat voor hoop heeft u gehad?
1 – Het eerste soort mensen wordt geleid door een “hoop” in de Griekse betekenis van het woord, waarin “hoop” de betekenis heeft van “onzekerheid voor de toekomst”. Het verwijst naar een hoop voor iets dat alleen maar menselijk mogelijk is. Deze natuurlijk hoop sluit de bovennatuurlijke macht van Gods werk in ons uit en negeert dat alle dingen mogelijk zijn voor degenen die geloven. Deze definitie van hoop wordt dus gekarakteriseerd door “vingers kruisen dat alles goed gaat”.
Dit is het soort hoop waar Paulus het over heeft dat Abraham daar tegen inging. Het is de geest van deze wereld die wij dienen te verwerpen zolang wij door het geloof wandelen. Met dit soort “hoop” worden de mensen machteloos wanneer de wonderen “niet gebeuren”. Zulk soort mensen zullen nooit hun eigen verhaal kunnen veranderen! In plaats dat zij de regels van hun leven bepalen, doen hun problemen dat voor hun. In plaats dat zij heersen, geven zij zich over aan de echo’s van hun mislukkingen van het verleden, hun huidige moeilijkheden en hun toekomstbeeld wordt telkens slechter en slechter. Dit zijn mensen die negatief zijn.
Een synoniem voor dit soort hoop is “ongelovigheid”. De hoop die geworteld is in het natuurlijke kan alleen maar angst voortbrengen. En angst is de geest van ongeloof die in ons verstand werkt om onze dromen te vernietigen. Angst is een geloof, maar één die negatieve energie voortbrengt. Er wordt altijd het slechtste verwacht en de meest correcte definitie is ongelovigheid.
2 – Het tweede soort mensen volgt de traditionele Joodse interpretatie dat hoop “de verwachting is dat dingen goed zullen gaan, omdat God Trouw is”. Het geloof van Abraham werd gekarakteriseerd door deze hoop. Hij had geloof in de Beloften en Karakter van God. Er was geen enkele reden voor Abraham om hoop in zichzelf of zijn menselijke conditie te hebben, maar zijn hoop zat in hetgeen God beloofd had en dat Hij ongetwijfeld hetgeen Hij had beloofd zou vervullen. Dit is de “hoop” die God behaagt en het geloof voedt. Geloof is voor uw geest wat hoop is voor uw verstand.
Er is nog iets dat u dient te begrijpen, wanneer u de hoop heeft dat God het onmogelijke zal verrichten, dan bent u de kwade krachten van de hel en alles wat niet van het geloof is aan het uitdagen. Deze krachten zullen zich proberen te manifesteren in uw gedachten en zij zullen ook mensen gebruiken die hoog door u geacht worden. De mensen die door de negatieve energieën gebruikt worden of die een religieuze geest hebben, zullen zich tegen u verzetten. Kijk maar naar het voorbeeld van Jezus en hoe Hij omging met de “vrienden” van Jaïrus toen zij hem informeerden dat zijn dochtertje gestorven was en dat er niets meer gedaan kon worden (Marcus 5:35-36).
Paulus geeft de strijd aan die zich afspeelde in het verstand van Abraham: “Tegen hoop (Griekse versie)… op HOOP (Joodse versie…”
In uw tocht in het geloof is dit de eerste strijd die u zult moeten aangaan. Het is essentieel dat de ware hoop overwint, want het soort hoop dat wint, zal uw geloof inspireren en de bestemming van uw leven bepalen!
Onthoud: 
“Jezus zeide tot hen: Indien gij kinderen van Abraham zijt, doet dan de werken van Abraham” 
(Johannes 8:39).
Met dank aan: bisschop Randal Brito


Elke zondag om 07.00uu - 09.00uu & 12.00uu (ook om 18.00uu).
Adres : Neumanpad # 26
Paramaribo - CEntrum
Tel. : +597 88 37 764

Geen opmerkingen:

Een reactie posten