BIJBELSE TEKST VAN DE DAG

"Wij helpen u een nieuw begin te maken"
Universele Kerk van Gods Rijk

vrijdag 3 juli 2015

DE WIJZE MAN EN DE KOE



Er was eens, in een ver land, een wijze Chinese man die een discipel had. Op een dag, tijdens een van hun omzwervingen, zagen zij in de verte een klein armoedig huisje. Toen ze het naderden zagen zij, dat ondanks de armoedige staat van de plaats, het huisje bewoond was.
In die afgelegen plaats, waar er geen gewassen of bomen stonden, leefde een man, zijn vrouw, hun drie kinderen en een magere en vermoeide koe.
Aangezien zij honger en dorst hadden, vroegen de wijze man en zijn discipel of zij daar een paar uurtjes mochten rusten. Ze werden hartelijk welkom geheten. Terwijl zij aten, vroeg de wijze man op een gegeven moment:

– Deze plaatst is zeer arm en ver verwijderd. Hoe kunnen jullie hier overleven?
– Ziet u die koe daar? Van haar halen wij ons onderhoud, zei de vader. Zij geeft ons melk waarvan wij drinken. Daaruit maken wij ook kaas en boter. Als er iets overblijft, trekken wij naar de stad en verruilen wij de melk, kaas en boter voor andere voedingsmiddelen. Zo overleven wij.
De wijze man bedankte het gezin voor hun gastvrijheid en nam afscheid. Zij waren amper van het huis verwijderd toen de wijze man tegen zijn discipel zei:
– Ga terug, neem de koe, leid haar naar die afgrond daar en duw haar naar beneden.
De discipel kon zijn oren niet geloven.
– Ik kan dat niet doen meester! Hoe kunt u zo ondankbaar zijn? Die koe is alles wat dat gezin heeft. Als ik haar naar beneden duw, zullen zij niet in staat zijn om te overleven. Zonder die koe zullen zij sterven!
De wijze man zuchtte slechts diep, zoals wijze Chinezen gewend zijn om te doen, en herhaalde zijn bevel:
– Ga daar naartoe en werp die koe in de ravijn.
Verontwaardigd, maar toegevend, keerde de discipel terug naar het kleine huisje en leidde stiekem de koe tot de rand van de afgrond waar hij haar vervolgens in duwde. De koe stortte vanzelfsprekend neer op de bodem van de afgrond.
Een aantal jaren gingen voorbij en gedurende deze tijd had de spijt nooit het hart van die discipel verlaten.
Op een zekere lente dag, bewogen door zijn schuldgevoel, verliet hij de wijze man en besloot om terug te keren naar die plaats. Hij wilde zien wat er gebeurd was met het gezin, hun helpen, om vergeving vragen en zijn fout op de een of andere manier herstellen.
Nadat hij de bocht om kwam, op dezelfde weg, kon hij niet geloven wat zijn ogen zagen. Op de plaats waar het armoedige huisje ooit was, stond er nu een mooi landhuis met bomen, een zwembad, auto’s voor de garage en een schotelantenne.
Naast de mooie barbecue grill stonden er drie gezonde pubers die samen met hun ouders vierden dat ze zojuist hun eerst miljoen hadden verdiend. Het hart van de discipel brak ineen.
Wat was er toch met dat gezin gebeurd?
Ongetwijfeld waren zij, vanwege de honger, gedwongen om hun land te verkopen en waren vandaar vertrokken. Op dit moment waren zij zeker in een of andere stad aan het bedelen, dacht de discipel.
Hij ging toen naar het mooie huis en vroeg of zij wellicht wisten wat er gebeurd was met het gezin dat daar een paar jaar geleden had gewoond.
– Natuurlijk weet ik dat. Jij kijkt naar hun, zei de man van het gezin, wijzend naar de mensen om de barbecue.
Verbaasd opende de discipel het hek, deed een paar stappen naar binnen en toen hij bij het zwembad aankwam herkende hij de man van vroeger, dit keer was hij echter wat steviger en gezonder, de vrouw was gelukkiger en de kinderen, die opgegroeid waren, zagen er gezond uit. Geschrokken ging hij naar de man en zei:
– Maar wat is er gebeurd? Ik was hier een paar jaar geleden met mijn meester en dit was toen een armoedige plaats, er was hier niets. Wat heeft u gedaan om uw leven zoveel te doen veranderen in zo’n korte tijd?
De man keek naar de discipel, glimlachte en zei:
– Wij hadden een kleine koe waar wij ons onderhoud uit haalden. Het was alles wat wij hadden.
Maar op een dag viel die koe in de afgrond en stierf. Om te overleven moesten wij iets anders doen, kwaliteiten ontwikkelen waarvan wij niet eens wisten dat wij die hadden.
En zodoende, door nieuwe oplossingen te zoeken, zijn wij in staat geweest om nu een veel beter leven te leiden dan voorheen.
(Auteur onbekend)


Elke zondag om 07.00uu - 09.00uu & 12.00uu (ook om 18.00uu).
Adres : Neumanpad # 26
Paramaribo - Centrum
Tel. : +597 88 37 764

Geen opmerkingen:

Een reactie posten