BIJBELSE TEKST VAN DE DAG

"Wij helpen u een nieuw begin te maken"
Universele Kerk van Gods Rijk

dinsdag 3 november 2015

BENT U ERGENS ERVAREN IN ?




Er is een vers die heel goed aangeeft wat de reden was die Esau ertoe leidde om zijn eerstgeboorterecht op te geven. Deze vers toont heel duidelijk het verschil tussen de “Esaus” en de “Jakobs” die er op deze wereld zijn… Bij welk van deze twee zou u zitten?
“Toen de jongens opgroeiden, werd Esau een man, ervaren in de jacht, een man van het veld, maar Jakob was een huiselijk man, die in tenten woonde” – Genesis 25:27.
Als eerst dienen wij te begrijpen wat het woord ervaren inhoudt. Ervaren wil zeggen: iemand die een expert is op een bepaald gebied, iemand die veel verstand en kennis heeft over dat gebied en heel bekwaam en goed daarin is. Maar ervaren worden gebeurt niet van de ene op de andere dag en al helemaal niet als hobby.
Zodat iemand ergens ervaren in kan worden, is het noodzakelijk dat die persoon veel moeite, toewijding, tijd, dagen, maanden en jaren van inzet investeren. Dat was het geval bij Esau! Probeer u het zich eens voor te stellen…als iemand toentertijd wilde jagen, moest hij veel en ver lopen, dagenlang niet naar huis gaan, zodat hij iets waardigs terug kon brengen. Ongetwijfeld wast dit een offer voor Esau, omdat hij hierdoor ver van het comfort van zijn huis moest blijven, zonder het voedsel van zijn moeder te eten…
Wanneer hij terugkeerde waren alle mensen ongetwijfeld blij dat hij gezond en wel thuis kwam en hij, op zijn beurt, was zeker ook blij om terug te zijn. Moe als hij was, wilde hij zeker rusten om zijn krachten te kunnen herpakken om vervolgens, na een aantal dagen, weer erop uit te trekken om te jagen. Begrijp dat hij ervaren werd tijdens het jagen. Hij maakte fouten, er waren zeker keren waarop hij met niets terugkeerde, alleen maar met gevoelens van frustratie en de wil om terug te gaan en te tonen dat hij wel kon jagen.
En Jakob? Waarin was hij ervaren? In niets! Hij woonde in tenten. Terwijl zijn broer zich toewijdde aan de jacht, leerde hij hoe hij dingen kon administreren, op details kon letten en ongetwijfeld hoe zijn vader en vooral zijn moeder hem vertelde over zijn opa, Abraham: hoe hij gehoorzaam was aan de Stem van God toen hij door Hem geroepen werd om alles achter te laten… de vele beproevingen waardoor hij ging… hoe bereid hij was om zijn zoon te offeren uit gehoorzaamheid aan God en dat Hij hem zwoer om hem te zegenen… dat Isaak, de vader van Jakob, de zegen van zijn opa ontving…
Stel u zich voor hoe Jakob dit alles ontving, wat deze woorden teweegbrachten in zijn binnenste, de kracht die zij zijn geest gaven. Elke dag groeide het verlangen om die zegen te hebben! Dag na dag was zijn visie meer gericht op hetgeen niet zichtbaar was (de zegen) dan hetgeen zichtbaar was (de materiële erfenis van zijn vader).
Esau wijdde zich toe aan het jagen, maar weinig tijd om te luisteren naar de waarden van Geloof, Gehoorzaamheid, Offer…
De “Esaus” van vandaag zijn degenen die alleen maar oog hebben voor het materiële, mensen van geloof, die in God geloven, maar hun gehele tijd investeren om hun levensniveau te verbeteren, materiële goederen te veroveren, nieuwe cursussen te volgen, hun bedrijf te administreren…dit alles put hun uit en hebben hierdoor geen tijd of zin om te bidden (en áls ze het wel doen, dan is het een snel “gebedje”, want “God weet toch alles”), zij hebben niet het initiatief om de Bijbel te lezen (ze “lezen” hem alleen wanneer ze in de kerk zijn en naar de prediking luisteren) en als zij naar de kerk gaan, dan is het alleen maar om over hun situatie te klagen, een dringend antwoord te vragen, of te vragen om genezing, bevrijding, werk…
De “Jakobs” zijn alle mensen die, ondanks het feit dat zij veel dingen in hun leven dienen te verbeteren (omdat zij gezondheid, werk, klanten, een huis, auto, gelukkig gezin, goed liefdesleven…nodig hebben), liever ervoor kiezen om “in tenten te wonen”, oftewel, zij hebben hun ogen en aandacht gericht op hetgeen dat van de Heilige Geest komt, hetgeen niet gezien kan worden, maar wel Eeuwig is. Zij hebben dorst naar het Woord van de Waarheid en hun plezier is gericht om de Heer van hun ziel te gehoorzamen.
Denk nu eens even goed na, bent u een “ervaren jager” of heeft u “in tenten gewoond”?
God is met u en ik ook!
Bisschop Júlio Freitas


Elke zondag om 07.00uu , 09.00uu , 12.00uu & 18.00uu (ook om 15.00uu).
Adres : Neumanpad # 26
Paramaribo - Centrum
Tel. : +597 88 37 764

Geen opmerkingen:

Een reactie posten