BIJBELSE TEKST VAN DE DAG

"Wij helpen u een nieuw begin te maken"
Universele Kerk van Gods Rijk

donderdag 19 juni 2014

DE SCHAT DIE U OP DE PLANK HEEFT


Ik wil graag een aantal passages met jullie delen die echt de manier van uw denken en leven kunnen doen veranderen. Ik was aan het denken met welk boek van de Bijbel ik moest beginnen toen ik een commentaar ontving over een tekst dat ik vorig jaar had geschreven over Nehemia. Men vroeg mij om nieuwe teksten te maken over de boeken van de Bijbel. Nehemia is een zeer sterk boek en erover overpeinzen heeft mijn begrip over God, mijzelf en het Werk van God verbreed.
Helaas zijn er weinig christenen die de boeken van het Oude Testament lezen. Dat is de schuld van veel kerken die prediken dat Jezus alles annuleerde dat vóór Hem kwam. Zij kunnen zich niet meer vergissen. Toen Paulus tegen Timoteüs zei:
“Blijf gij echter bij wat u geleerd en toevertrouwd is, wèl bewust van wie gij het hebt geleerd, en dat gij van kindsbeen af de heilige schriften kent, die u wijs kunnen maken tot zaligheid door het geloof in Christus Jezus. Elk van God ingegeven schriftwoord is ook nuttig om te onderrichten, te weerleggen, te verbeteren en op te voeden in de gerechtigheid, opdat de mens Gods volkomen zij, tot alle goed werk volkomen toegerust” 
(2 Timoteüs 3:14-17).
Over welke schriften was hij aan het praten? De “heilige schriften” waar hij over sprak waren het enige deel dat bestond toentertijd… precies dat gedeelte van de Bijbel dat door veel christen verwaarloosd wordt: het OudeTestament. Helaas denken veel dat het Oude Testament “oud” is en dat het Nieuwe Testament hetgeen is dat nu geldt. Zodoende worden er zwakke christenen gevormd die de God niet kennen die zij beweren te dienen.

Het Oude Testament openbaart het karakter van God, Zijn plan voor de mensheid en is net zo Levend, Effectief en actueel als het Nieuwe Testament. “Oude” en “Nieuwe” betekent niet “achterhaald” en “modern”, maar het verwijst naar het verbond van God met de mens. Het eerste verbond werd gemaakt door het bloed van dieren, het tweede verbond, door het bloed van Jezus. Maar de tweede verzameling van boeken annuleert niet de eerste verzameling, noch maakt het die onwerkzaam. Integendeel, het Nieuwe testament bevestigt, volmaakt en wekt het Oude Testament op.
“…en dat gij van kindsbeen af de heilige schriften kent, die u wijs kunnen maken tot zaligheid door het geloof in Christus Jezus”
Paulus zei tegen Timoteüs dat het Woord dat hij kende, door de boeken te lezen die zo verwaarloosd worden door de christenen vandaag de dag, de macht hebben om ons wijs te maken tot de behoudenis door het geloof in de Here Jezus! En natuurlijk, als het geloof komt door Gods Woord te horen, hoe kan men dan het geloof voor de behoudenis behouden als er geen toegang is tot dit Woord? Hoe kan men de behoudenis ontwikkelen en behouden tot het einde zonder intimiteit met de Geest van dit Woord?
“Elk van God ingegeven schriftwoord is ook nuttig om te onderrichten, te weerleggen, te verbeteren en op te voeden in de gerechtigheid, opdat de mens Gods volkomen zij…”
Hier bevestigt hij dat ditzelfde Woord volledig geïnspireerd is door God en nuttig is voor: onderrichting, vermaning, verbetering en opvoeding in de gerechtigheid. Met als hoofddoel dat mens van God volkomen wordt! Nu zegt u mij misschien: “Maar niemand is perfect!” God zei tegen Abraham: “Wandel in Mijn wegen en wees perfect”. Oftewel, wanneer wij in de aanwezigheid van God wandelen, dan worden wij perfect in Zijn ogen, omdat Hij perfect is. Het Woord van God is dus volledig geïnspireerd door Hem en kan gebruikt worden, zodat wij perfect kunnen worden. Dat wil zeggen, zodat wij in Zijn aanwezigheid kunnen wandelen. Dit is de perfectie die ons interesseert.
De enige manier waarop wij ons in Zijn aanwezigheid kunnen behouden is door gehoorzaam te blijven aan Zijn onderwijs, door nederig te zijn en de vermaning te accepteren, door gedisciplineerd te zijn en op de juiste weg te blijven wanneer wij gecorrigeerd werden en ook door constant te blijven leren over de gerechtigheid, die van ons vereist dat wij deze rechtvaardigheid praktiseren.
“Elk van God ingegeven schriftwoord is ook nuttig om te onderrichten, te weerleggen, te verbeteren en op te voeden in de gerechtigheid, opdat de mens Gods volkomen zij, tot alle goed werk volkomen toegerust”
Maar het einddoel van de dingen die wij bereiken door middel van het Woord van God is niet alleen maar zodat wij in de aanwezigheid van God kunnen wandelen. Het dient er ook voor dat de man (en vrouw) van God perfect in staat is tot alle goede werk. Want dat is wat in Gods wegen wandelen met ons doet: het stelt ons in staat voor alle goede werk. Zie dus wat voor schat u in uw handen hebt!
Merk op dat Paulus alleen maar over het Oude Testament aan het spreken was… stel u zich nu vandaag de dag voor, nu wij de gehele Bijbel tot onze beschikking hebben! Ik plaats alles in deze samenvatting: Alle Geschriften zijn door God geïnspireerd en nuttig om het leven van een persoon te transformeren. Zowel van binnen als van buiten. Omdat de duivel zich bewust was van de macht die met het Woord gepaard ging, probeerde hij eeuwenlang tegen te houden dat het in de handen zou komen van simpele en oprechte mensen die dorst hadden naar God.

Eeuwenlang werden velen vervolgd en zelfs gedood door de katholieke kerk, simpelweg omdat zij een passage van de Bijbel hadden vertaald, vanwege een droom om de woorden van de Geschriften toegankelijk te maken voor het volk. Aangezien de Bijbel vandaag de dag tot de beschikking staat van simpele mensen is de strategie nu om er voor te zorgen dat zij geen zin hebben om Hem te lezen of niet de passende aandacht bieden.
Wij hebben deze geheel schat voor ons, een Boek dat meer is dan een verzameling van 66 boeken. Elke vers van elk hoofdstuk van elk boek ontpopt zich op duizenden manieren, die ons kostbare begeleidingen bieden voor alle gebieden van ons leven. Een schat die ons in staat stelt om het Werk van God te doen op onvoorstelbare manieren.
Bisschop Macedo zegt altijd dat wanneer wij een boek lezen, wij drinken van de geest van degene die hem schreef. En als het te maken heeft over een boek dat het Woord van God zelf bevat? Geschreven onder de inspiratie van de Heilige Geest. Wanneer wij drinken van deze Geest, de Bijbel lezen onder Zijn begeleiding, dan bereiken wij veel meer dan slechts menselijke kennis en wijsheid. Wij hebben toegang tot het verstand van God zelf, Zijn wijsheid en karakter. Zodoende vermenigvuldigen wij op deze aarde.
Kijk daarom dus vanaf vandaag op een andere wijze naar uw Bijbel. Het is een boek, maar onder de begeleiding van de Geest die hem inspireert, i het de stem van God zelf die beschikbaar is voor uw ogen. Ik maak gebruik van de gelegenheid om een klein stukje tekst te gebruiken van het nieuwe boek van bisschop Macedo, “Ons Dagelijkse Brood voor 365 dagen”, daarin praat hij precies hoe men de Bijbel dient te lezen:
“Voordat u de Bijbel opent, doe een oprecht gebed tot de Heilige Geest, zodat Hij uw lezing verlicht en begeleidt. Baseer u zich niet op uw kennis. Hoe meer u zich leeg maakt van uzelf en afhankelijk wordt van God, hoe groter uw kennis zal worden, omdat u door de Auteur zelf begeleid wordt.

Peins over elke vers. Let goed op de werkwoorden. Elk werkwoord duidt een actie aan. Elke actie is belangrijk. De punctuatie is ook heel belangrijk. Daarom dient het lezen gepauzeerd en analytisch gedaan te worden. Een ander essentieel onderdeel is om degene van de actie te kennen. Wie praat in die Bijbel passage? Aan wie werden die woorden gezegd? Wat was het hoofddoel?

Wanneer u een onbekend woord tegenkomt, onderbreek dan niet het lezen (schrijf dat woord op en zoek, op een andere gelegenheid, diens betekenis op in een woordenboek). Wanneer u hem opnieuw leest, dan lijkt de passage duidelijker voor u te worden.”
Laat mij alleen nog maar iets toevoegen: haal uit uw hoofd dat het lezen van de Bijbel iets moeilijks is. Alles wat u moeilijk vindt, wordt moeilijk. alles waarvan u denkt dat u in staat bent om te begrijpen, zult u kunnen begrijpen. Beperk uzelf niet en beperk de Heilige Geest ook niet.
Met dank aan: Vanessa Lampert


Elke zondag om 09.00uur & 12.00uur (ook om 18.00uur).
Adres: Neumanpad # 26
Paramaribo - Centrum
Tel. :+597 88 37 764

Geen opmerkingen:

Een reactie posten