BIJBELSE TEKST VAN DE DAG

"Wij helpen u een nieuw begin te maken"
Universele Kerk van Gods Rijk

donderdag 29 november 2018

WAT VOOR SOORT DIENAAR BENT U GEWEEST?



Wie was Elisa?
Elisa was de hulp van de profeet Elia. Hij werd door God uitverkoren om hem te helpen terwijl de Heer tot Elia op de berg Horeb sprak. (1 Koningen 19:16)

Toen Elia Elisa ontmoette, hoefde hij niets te zeggen of te beloven, hij wierp eenvoudigweg de mantel naar hem toe. (1 Koningen 19:19)
Elisa vroeg alleen om afscheid te nemen van zijn ouders, omdat hij wist dat hij vanaf dat moment een leven van offer zou hebben, omdat diegene die ervoor kiest om de Heer te dienen, zich ervan bewust moet zijn dat hij ervoor kiest om een leven van verloocheningen en opofferingen te leven.
Elisa’s offer begon daar bij het verlaten van zijn familie en de ossen die hij had. (1 Koningen 19: 20,21)
Voor Elisa was er geen slechte tijd, zelfs al zei Elia: “Blijf hier, je hoeft me niet te vergezellen …”, ging hij niet uit de buurt, want voor Elisa was het geen last om te dienen, maar een plezier. Hij wilde leren van zijn meester. Het bewijs hiervan was toen Elia vroeg: “Vraag me wat ik voor u doen zal”, en Elisa vroeg om het dubbele deel van Elia’s geest. (2 Koningen 2.9-15)
En omdat hij getrouw was, werd Elisa gezegend en werd een referentie van een trouwe dienaar.
Wie was Gehazi?
De Bijbel vermeldt het begin van Gehazi niet als de hulp van Elisa, maar toont verschillende situaties die onthulden wie Gehazi was en wat er in hem was.
De eerste daarvan gebeurde met de Sunamitische vrouw, toen ze op zoek ging naar de profeet Elia om hulp, omdat haar zoon gestorven was. Elisa vertelde Gehazi om naar de jongen te gaan en hem met zijn staf in het gezicht aan te raken, hij deed zelfs wat werd gevraagd, maar er gebeurde niets. (2 Koningen 4: 29-31)
Op een andere moment had Elisa twintig broden en een paar groene aren ontvangen om honderd man te voeden, en hij vroeg Gehazi om het onder de mensen te verspreiden. Hij echter vroeg zich af en beweerde dat het te weinig was voor het aantal mensen. Maar Elisa zei: “Geef het aan de mensen; want zo zegt de Heer: Zij zullen eten en overhouden.” En zo gebeurde het. (2 Koningen 4.42-44)
Een andere situatie deed zich voor bij de genezing van Naäman. Nadat hij vrij was van melaatsheid, wilde hij de profeet danken door hem geschenken te geven, maar Elisa weigerde. Maar toen Naäman van de plaats vertrok, liep Gehazi hem tegemoet en loog, zeggende dat Elisa om hulp had gevraagd voor twee jonge mannen. (2 Koningen 5.21-23).
Was hij niet van plan om Naäman te bedriegen, verwijzend naar zichzelf en de profeet?
Hoeveel doen tegenwoordig niet hetzelfde? Dit is nog steeds een leugen!
Maar het is nog niet voorbij! Toen hij terugkeerde, vond Elisa Gehazi en vroeg waar hij vandaan kwam, en hij loog en zei dat hij nergens heen was gegaan. Dus zonder dat Gehazi iets anders zei, onthulde Elisa dat hij alles wist en stelde vast dat de melaatsheid die in Naäman was, op Gehazi en al zijn nakomelingen was geworpen. (2 Koningen 5.15-27)
Tegenover deze twee voorbeelden moeten we onszelf evalueren en nagaan wat voor soort dienaren we geweest zijn. Zoals Elisa of Gehazi?
Ons leven is het resultaat van onze keuzes, Elisa heeft die gemaakt, Elia heeft de zijne gemaakt. Wat voor soort offerande zult u presenteren, die van Elia of van Gehazi, de dienaar van Elisa?
Met dank aan: Pastor Marcos Tercio



Elke zondag speciaal om 07.00uu, 09.30uu, 12.00uu, 16.00uu & 18.00uu.
Adres : Neumanpad 26
Paramaribo - Centrum
Tel. : +597 855 55 19

Geen opmerkingen:

Een reactie posten