BIJBELSE TEKST VAN DE DAG

"Wij helpen u een nieuw begin te maken"
Universele Kerk van Gods Rijk

maandag 6 januari 2014

DE CULTUUR VAN ANGST


Er zijn twee manieren waarop u mensen kunt laten doen wat u wilt. Door hun bang voor u te maken of door hun in u te doen geloven. Zij het in het huwelijk, bedrijf, sport, kerk, politiek, in welke plaats dan ook waarbij er medewerking van anderen nodig is, normaal gesproken slaagt een van deze twee manieren. Of de mensen vervullen hun taken uit angst voor de bevelhebber of omdat zij in hem geloven.



• De man verwijdert de geschiedenis van zijn mobiel of internetbrowser zodat zijn vrouw zijn ongepaste activiteiten niet ziet
• De werknemer verricht meer (of doet alsof hij meer verricht) wanneer zijn baas dicht bij hem staat
• De atleet doet zijn best tijdens de training zodat hij niet op het matje wordt geroepen door zijn trainer
• De vrijwilliger in de kerk verricht zijn werk, niet op een vrijwillige maar op een verplichte wijze, want wee hem als hij het niet zo doet
• De politicus praat zeer slecht over de kandidaat van de tegenpartij tot het punt dat de kiezer eerder op de duivel zou stemmen, maar niet op die andere kandidaat


De leider die leidt door angst te voeren heeft geen volgers. Hij heeft overlevers die met tegenzin zijn bevelen opvolgen, tot het moment dat zij in opstand komen of een leider vinden die waardiger is.
De leider die leidt door mensen met zijn visie, doelstelling en voorbeeld te inspireren, heeft het leven van zijn volgers in zijn handen.

De volgeling of overlever die dingen doet gebaseerd op angst dient zijn motivatie te overwegen. Misschien is hij door de cultuur van angst gevormd om op een bepaalde manier te handelen, maar dat wil niet zeggen dat hij geen keuze heeft. De man kan bijvoorbeeld stoppen om bang te zijn voor de reactie van zijn vrouw en beginnen te geloven in zijn huwelijk. Als ik geloof dat mijn huwelijk meer waard is dan een smerig gesprekje met vrouwen op het internet of de vervloekte pornografie, dan zal mijn gedrag veranderen, niet uit angst, maar door mijn intelligentie. En ik ben degene die dat kan beslissen. Hetzelfde is toepasbaar op elke situatie.

De waarheid is dat degene die dingen doet, gebaseerd op angst, zwak is. Zelfs de leider die zijn bewind van angst voert is een slaaf van zijn angst om zijn positie te verliezen. Hij is onzeker van zichzelf. Beter dan de cultuur van angst is de cultuur van geloof. Het geloof in u zelf, het geloof dat ons capabel maakt voor een bepaalde missie of doel, het geloof dat naar de goede aspecten van mensen kijkt, het geloof dat God degene die trouw aan Hem is beloont.
Probeer van cultuur te veranderen. Natuurlijk, de cultuur van geloof is alleen voor de sterken.


Met dank aan: bisschop Renato Cardoso

Elke zondag om 9.30uur & 12.00uur (ook om 18.00uur).
Adres : Neumanpad # 26
Paramaribo - Centrum
Tel.: +597 88 37 764

Geen opmerkingen:

Een reactie posten