BIJBELSE TEKST VAN DE DAG

"Wij helpen u een nieuw begin te maken"
Universele Kerk van Gods Rijk

vrijdag 1 februari 2019

DE GELIJKENIS VAN DE ONRECHTVAARDIGE RENTMEESTER




In Lucas 16:1-8 vinden we een van de moeilijkste gelijkenissen om te begrijpen, want het lijkt te zinspelen op de manipulatie van autoriteit voor eigenbelang. De titel zegt het al: gelijkenis van de onrechtvaardige rentmeester, oftewel, tegen alles wat in de hele Heilige Geschrift wordt onderwezen, die de gerechtigheid als basis heeft.

In deze gelijkenis gebruikt de ontrouwe rentmeester, wetende dat hij ontslagen zal worden, zijn autoriteit om de schulden tussen schuldeisers en zijn meester te manipuleren en herberekent “voor iets minder” de schulden, denkend dat hij er voordeel uit zal halen wanneer hij werkloos zal zijn.
Eigenlijk had hij meer in rekening gebracht dan hij verschuldigd was, om het teveel te innen, en daarom nam hij niets van zijn baas. Maar hij wilde ervoor zorgen, dat zijn leven hier in de wereld veilig en comfortabel bleef door van die rijke mannen zijn ‘vrienden’ te maken.
In vers 9 vinden we de fundamentele lering voortgebracht door deze gelijkenis, hoewel velen dit lezen en niet begrijpen:
“En Ik zeg u: Maak uzelf vrienden met behulp van de onrechtvaardige mammon, opdat zij u, als u gebrek lijdt, zullen ontvangen in de eeuwige tenten.” (Lukas 16:9)
Maak betekent “doen”. Dus de Here Jezus gebiedt ons om “vrienden” te maken met onrechtvaardige rijkdommen. Oneerlijke rijkdom, in context, betreft de manier waarop mensen rijk worden in deze wereld: ervoor zorgen dan anderen arm blijven. Over het algemeen worden de rijkdommen veroverd ten nadele van de minderbedeelden, zoals beschreven in Jakobus 5: 4.
“Zie, het loon van de arbeiders die uw velden gemaaid hebben, dat door u achtergehouden is, schreeuwt tot God, en de jammerklachten van hen die geoogst hebben, zijn doorgedrongen tot de oren van de Heere van de hemelse legermachten.” (Jakobus 5:4)
Verdergaand met vers 9, zien we dat de Here Jezus zegt dat we elke financiĆ«le hulpbron moeten gebruiken om ‘vrienden’ te maken, of om goed te doen voor iemand anders. Wat is het grootste goed dat we voor iemand kunnen doen? Help de persoon om de Here Jezus te kennen en een sponsor van het Werk van God te worden en zo meer en meer opties bieden, zodat de verlorenen gevonden worden en de Goede Schat vinden – de Behoudenis!
Ook wordt in hetzelfde vers gesproken over de tijd dat de rijkdom zal ontbreken. Wanneer gebeurt dit? Wanneer de persoon sterft. Wat kunnen tenslotte de rijkdommen aan ons geven na de dood? NIETS! We nemen NIETS!
“Verzamel geen schatten voor u op de aarde, waar mot en roest ze verderven, en waar dieven inbreken en stelen; maar verzamel schatten voor u in de hemel, waar geen mot of roest ze verderft, en waar dieven niet inbreken of stelen; want waar uw schat is, daar zal ook uw hart zijn.” (MattheĆ¼s 6:19-21)
Maar het goede dat aan de ‘vrienden’ werd gedaan, de waarde die aan het eeuwige leven werd gegeven, en de inspanning om het te onderhouden, door afstand te doen van het gebruik van de rijkdom voor persoonlijk genot, zullen de Trouwe Rentmeester het recht geven om in de Eeuwige Tabernakels te wonen! Halleluja!!!
Zet uw ALLES ter beschikking van God, maak “vrienden” met wat God u heeft gegeven en u zult ZEER ZEKER de vervulling van de belofte van Jezus in uw leven zien gebeuren:
“Wie trouw is in het minste, is ook in het grote trouw. En wie onrechtvaardig is in het minste, is ook in het grote onrechtvaardig. Als u dan wat betreft de onrechtvaardige mammon niet trouw bent geweest, wie zal u het ware toevertrouwen?” (Lukas 16:10-11)
Ik hoop dat deze rijkdom die verborgen was u nog meer kan zegenen!
Met dank aan: Bisschop Randal Brito



Elke zondag speciaal om 07.00uu, 09.30uu, 12.00uu, 16.00uu & 18.00uu.
Adres : Neumanpad 26
Paramaribo - Centrum
Tel. : +597 855 55 19

Geen opmerkingen:

Een reactie posten