BIJBELSE TEKST VAN DE DAG

"Wij helpen u een nieuw begin te maken"
Universele Kerk van Gods Rijk

dinsdag 2 april 2013

WAAROM DE BERG HERMON?

Waarom koos Jezus de Berg Hermon om verheerlijkt te worden? Waarom koos hij alleen maar Petrus, Jakobus en Johannes als getuigen? Jezus zei niets onnodigs, Hij dacht niet aan onzinnigheid, schonk geen aandacht aan nutteloze of vulgaire dingen, wandelde niet zomaar rond, ging niet op uittochtjes, had geen persoonlijke interesses, was niet nieuwsgierig, kortom, Hij besteedde Zijn leven niet aan banale dingen.

Toen Hij Petrus, Jakobus en Johannes koos om Hem te vergezellen tot de top van de Berg Hermon wist Hij wat Hij deed. Zijn keuze was niet per toeval en Hij was ook niet bezorgd of de andere discipelen wrok zouden hebben of verontwaardigd zouden zijn. Integendeel, vanwege Zijn goed gedefinieerde doel koos Hij wat gekozen moest worden en deed Hij wat gedaan moest worden. Een tijd later zou Petrus hiervan getuigen door te zeggen:

“Want wij zijn geen vernuftig gevonden verdichtsels nagevolgd, toen wij u de kracht en de komst van onze Here Jezus Christus hebben verkondigd, maar wij zijn ooggetuigen geweest van zijn majesteit. Want Hij heeft van God, de Vader, eer en heerlijkheid ontvangen, toen zulk een stem van de hoogwaardige heerlijkheid tot Hem kwam: Deze is mijn Zoon, mijn geliefde, in wie Ik mijn welbehagen heb. En deze stem hebben ook wij uit de hemel horen komen, toen wij met Hem op de heilige berg waren” (2 Petrus 1:16-18) NBG ’51.

Hetzelfde geldt ook wat de keuze voor Berg Hermon betreft. Waarom koos Hij niet voor Zijn geliefde Olijfberg? Of Berg Karmel, waar Hij het gebed van Zijn dienaar, de profeet Elia, hoorde en beantwoordde met vuur? En waarom niet de Berg van de Zaligsprekingen, waar hij de geheimen voor het eeuwige leven onderwees? Kortom, waarom koos Hij voor de Berg Hermon, de hoogste en moeilijkst te beklimmen berg van heel Israël? Het antwoord hierop vinden we in psalm 133 waar staat geschreven:

“Ziet, hoe goed en hoe liefelijk is het, als broeders ook tezamen wonen. Het is als de kostelijke olie op het hoofd, nedervloeiende op de baard, de baard van Aäron, die nedergolft op de zoom van zijn klederen. Het is als dauw van de Hermon, die nederdaalt op de bergen van Sion. Want daar gebiedt de HERE de zegen, leven tot in eeuwigheid.”

Door voor Berg Hermon te kiezen, wilde de Here Jezus de aandacht van Zijn discipelen kiezen voor wat die berg representeert, zoals het beschreven staat in de Profetische Psalm. De psalm is Profetisch, omdat het praat over de eenheid, harmonie en perfecte vrede van de kinderen van God in het Koninkrijk van de Hemelen. Het toont precies het beeld van de familie van God die verenigd is om Zijn Troon. Wie zegt: “Ziet, hoe goed en hoe liefelijk is het, als broeders ook tezamen wonen”?

Het is mogelijk dat de Heilige Geest aan David een visie gaf van de familie van God die om Zijn troon verenigd was, net zoals de Here Jezus de visie van de Openbaring aan Johannes gaf op het eiland Patmos. En vanwege die fantastische visie, riep David met blijdschap uit: Oh! Hoe aangenaam is het om de kinderen van God verenigd te zien om Zijn Troon.

Maar als het niet David was die zo’n blijdschap uitdrukte, dan was het zeker wel God-de-Vader die dat deed. Hij drukte Zijn blijdschap en vreugde uit vanwege het feit dat Hij Zijn kinderen, die een resultaat waren van het offer van Zijn Eerstgeborene, om Hem heen zag. De blijdschap is zo groot dat er geen woorden zijn om uit hem te drukken. Daarom is het nodig om de volgende vergelijking te maken: Het is als de kostelijke olie op het hoofd… Die kostelijke olie op het hoofd verwijst naar de uitstorting van de Heilige Geest op een fysieke manier. Iets wat alleen te begrijpen is door degenen die deze bekleding op een dag zelf hebben ervaren.

Het is als dauw van de Hermon… De dauw van de Berg Hermon zijn de drie waterbronnen die drie rivieren vormen die weer bij elkaar komen om uiteindelijk de rivier de Jordaan te vormen. De Berg Hermon is tot op heden de verantwoordelijke voor het watervoorraad van geheel Israël. In die tijd was water gelijk aan goud, de grootste rijkdom van een gemeenschap. De steden werden zelfs gebouwd om waterbronnen die ontdekt werden.

Water is leven, zonder water is het bestaan van leven onmogelijk. Toen de Auteur van het Leven Zijn plezier uitte door te zeggen Het is als dauw van de Hermon, die nederdaalt op de bergen van Sion, dan verwijst dat naar de volheid van leven waar de kinderen van genieten in Zijn aanwezigheid.

Berg Hermon is een Heiligdom dat onzichtbaar is voor de goddelozen. Hij is zichtbaar, maar alleen geopenbaard aan de uitverkorenen, vanwege zijn grootheid en geestelijk belang. Het was niet voor niets dat de Here Jezus hem koos onder alle bergen. Per slot van rekening gebiedt de Here daar de zegen en het leven tot in eeuwigheid.

De verheerlijking van Jezus op deze Berg toont Zijn wil om Zijn volgelingen te zien verheerlijkt worden. Dat betekent, de transformatie van de volgelingen volgens Gods Glorie, zodat ze dezelfde Stem van de Vader kunnen horen zeggen: “Jij bent Mijn zoon in wie Ik vreugde vind.” Nieuwe schepsels. Hemelse schepsels die in zich het beeld en gelijkenis van de Allerhoogste dragen, net zoals Adam en Eva, voordat ze zondigden.

Bisschop Edir Macedo


Elke zondag om 9.30uur & om 12.00uur (ook om 18.00uur).
Adres : Neumanpad # 26
Paramaribo - Centrum
Tel. : +597 88 37 764

Geen opmerkingen:

Een reactie posten